PIVNÍ MENU

PRÁVĚ ČEPUJEME

VRANÍK 11% SVĚTLÝ LEŽÁK, SPODNĚ KVAŠENÝ 25 Kč
VRANÍK 11,5% IPL (INDIA PALE LAGER) - SVĚTLÝ LEŽÁK SPODNĚ KVAŠENÝ 28 Kč
VRANÍK 12% PREMIUM - SVĚTLÝ LEŽÁK SPODNĚ KVAŠENÝ 28 Kč
REPUBLIKA 12,5% - SVĚTLÝ LEŽÁK SPODNĚ KVAŠENÝ 30 Kč

PIVO S SEBOU

VRANÍK 10% - SVĚTLÉ VÝČEPNÍ PIVO, SPODNĚ KVAŠENÉ 42 Kč / 1l, 55 Kč / 1,5l
VRANÍK 11% SVĚTLÝ LEŽÁK, SPODNĚ KVAŠENÝ 44 Kč / 1l, 58 Kč / 1,5l
VRANÍK 11,5% IPL (INDIA PALE LAGER) - SVĚTLÝ LEŽÁK SPODNĚ KVAŠENÝ 46 Kč / 1l, 61 Kč / 1,5l
VRANÍK 12% PREMIUM - SVĚTLÝ LEŽÁK SPODNĚ KVAŠENÝ 48 Kč / 1l,
REPUBLIKA 12,5% - SVĚTLÝ LEŽÁK SPODNĚ KVAŠENÝ 50 Kč / 1l,

KAVKAZSKÁ KUCHYNĚ A KOŘENÍ - NEJČASTĚJI POUŽÍVANÉ BYLINKY

Kavkazská kuchyně je známa svou příjemnou vůní a chutí. Používá se zde celá řada bylinek.

Základem kavkazské kuchyně je především koření, které dodává jídlům velice specifickou chuť.

Neobejdete se například bez koriandru, bazalky, petrželky, ale také bez koření s exotickými názvy

jako jsou samit, hamem, tarchun, oregano. Spoustu surovin můžete při domácí přípravě kavkazské

kuchyně vyměnit, koření však nikoliv. Podívejme se společně s kavkazskou restaurací v Lipně, jaké jsou ty hlavní.

 

Adžika

Nejznámější koření v kavkazské kuchyni je Adžika. Tato kořenící směs obsahuje papriku, česnek,

koriandr, chmeli-suneli, kopr a sumah. Receptura je původem z Gruzie. Směs má tmavě červenou

barvu, používá se jako pasta či hořčice.

 

Sumah

Koření sumah má mírně nakyslou chuť. Používá se při rožnění masa, přípravě kebabu či karbanátků.

Pokud se přidá do tučných jídel, podporuje trávení a pomáhá proti průjmovým onemocněním. Vyrábí se z umletých palic škumpy koželužské.

 

Chmeli-suneli

Chmeli-suneli je kořenící směs, která se používá na luštěniny, zeleninová jídla, jehněčí kotletu, kuře

nebo ryby. Smícháte-li chmeli-suneli, ocet a ořechy, vznikne vám oblíbená gruzínská omáčka.

V kavkazské kuchyni se příliš neoddělují koření a bylinky, neboť se řada zelených bylin přidává do

pokrmů jako zelené koření, případně se k jídlu přikusují. Na Kavkaze roste více než 300 různých bylin.

Patří sem například estragon – tarchun, koriandr – kindza, oregano, cicmata, niachura a další. Nejvíce se zde používají již zmíněná adžika, chmeli-suneli, ale také červená paprika, česnek, pálivé papričky, skořice, máta, saturejka, bazalka, saturejka a mnoho dalších.

 

Jak sami vidíte, kavkazská kuchyně je skutečně hodně kořeněná, což ji právě dělá tak jedinečnou. A ochutnat ji můžete například během vašeho výletu na Lipno v kavkazské restauraci Leyla ve Frymburku.